Trüffel golyók
adro 2006.12.08. 09:00
Isteni csokis csoda. Nem olcsó, de ha szereted a csokoládét...
Trüffel golyók
Hozzávalók:
- 300 g tejcsokoládé (jó minőségű)
- 0,5 dl Bailey’s
- 0,5 dl tejszín
- 2 tojássárgája
- 1 ek. vaj
A beforgatáshoz:
- porcukor
- kókuszreszelék
- darált mogyoró
- stb
Elkészítés:
A tejcsokoládét apró darabokra tördeljük, nagyon kis láng felett olvasztani kezdjük, óvatosan, hogy ne égjen meg. Ha nincsen kis láng a tűzhelyen, akkor inkább gőz felett. Ha felolvadt a csoki hozzáadjuk a Bailey’s-t és a tejszínt és csomómentes homogén masszává olvasztjuk (még mindig a tűz felett). Ha gyerekek (kismamák) is fognak belőle enni, akkor melegítsük tovább, hogy az alkohol elpárologjon belőle.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadunk kb. egy evőkanálnyit a forró csokimasszából és jól elkeverjük, majd ezt óvatosan és jó gyorsan kevergetve hozzáadjuk a még mindig tűz felett lévő csokikrémhez. Adunk hozzá 1 evőkanálnyi vajat (én teavajat szoktam, de ha az nincsen otthon jó a sótlan margarin is). Jó alaposan összeforraljuk (folyamatosan kevergetve), a tojástól kicsit sűrűsödni fog.
Tűzről levesszük és hagyjuk kihűlni. Hűtőbe tesszük pár órára (vagy akár egy éjszakára is). Ha jól kihűlt és megdermedt, akkor kiskanállal golyónyi mennyiségeket veszünk a masszából, porcukros kézzel golyókat formázunk belőle, porcukorba, kakaóporba, kókuszreszelékbe vagy darált mogyoróba forgatjuk.
A fenti mennyiségből kb 25 db lesz.
Variációk:
Ízlés szerint a masszába is tehetünk kókuszreszeléket, darált diót, mogyorót. Ha még kicsit lágyabb állagúként formázzuk, akkor tehetünk a golyók közepébe meggyet, egészmogyorót, mandulát, francia drazsét stb. Jó kísérletezést.
|