Mézeskalács
csirkemano 2006.12.15. 09:40
Nekem idén e szerint sikerült a mézeskalácsom, merem ajánlani!
Hozzávalók egy regiment mézeskalácshoz :) Tényleg nagyon sok lesz belőle.
1 kg liszt 1/2 kg porcukor 1 késhegynyi szódabikarbóna a lisztbe keverve 6 egész tojás 20 dkg méz reszelt citromhéj, fahéj, szegfűszeg
A tésztát előző este összegyúrjuk, éjszakűára hűtőbe tesszük.Másnap kinyújtjuk, kiszaggatjuk a formákat, és vagy megkenjük egy egész tojással majd díszítjük dióval, mazsolával, mandulával, szórócukorral, tökmaggal, mákkal, szezámmaggal stb., vagy natúron hagyjuk. Mindkét esetben közpes lángon sütjük, amíg kezd barnulni, majd a sütőből kivéve még melegen átlukasztjuk, ha karácsonyfadísznek szánjuk. Kihűlés után lehet megírni a natúr változatot, ehhez 1 tojás fehérjét felverünk, 15-20 dkg porcukrot adunk hozzá kanalanként, zsákba töltjük, a zsák csücskét kivágjuk picit, és máris lehet húzkodni a vonalakat. 1-2 óra alatt megszárad a cukormáz, ekkor fémdobozba desszük, mellé néhány almagerezdet. 2-3 nap múlva kivesszük az almagerezdeket, addigra meg is puhulnak a sütik.
|