Tönkölykenyér receptek
Doryy 2006.12.20. 13:33
4 féle tönkölykenyér Gabi27 kérésére :)
Tönkölykenyér íróval (Dr. Oetker kenyérsütős könyvéből vannak.)
Hozzávalók:
300ml író
3ek étolaj
1 csapott tk fűszersó
250g búzaliszt
150g tönkölyliszt
1 csomag szárított élesztő
1 csapott tk cukor
Elkészítés:
A tésztához először az írót, étolajat és fűszersót töltjük a kenyérsütőbe, aztán a többi hozzávalót.
Tönkölykenyér élesztővel
Hozzávalók:
100g tönkölymag
300ml víz
75ml étolaj
2 csapott tk só
250g tönkölyliszt
150g teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csomag szárított élesztő
1 csapott tk cukor
Elkészítés:
A tésztához éjszakára hideg vízbe áztatjuk az gész tönkölyt, majd tisztán lecsöpögtetjük.
Először a vizet, étolajat és sót töljtük a kenyérsütőbe, aztán a többi hozzávalót.
Tönkölykenyér
Hozzávalók:
100g tönkölymag
300ml víz
3ek olívaolaj
2 csapott tk só
250g teljes kiőrlésű rozsliszt
200g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 csomag szárított élesztő
15g kovász
1 csapott tk cukor
Elkészítés:
Elkészítés:
A tésztához éjszakára hideg vízbe áztatjuk az gész tönkölyt, majd tisztán lecsöpögtetjük.
Először a vizet, olívaolajat és sót töljtük a kenyérsütőbe, aztán a többi hozzávalót.
Tökkenyér tönköllyel
Hozzávalók:
350ml víz
3 ek tökmagolaj
2 csapott tk só
250g tönkölyliszt
150g búzaliszt
1 csomag szárított élesztő
15g kovász
1 csapott tk cukor
100g tökmag
Elkészítés:
Először a vizet, tökmagolajat és a sót töltjük a kenyérsütőbe, majd a többi hozzvalót, kivéve a tökmagot. A hangjelzés elhangzása után tegyük bele a tökmagot. (gyártó utasítását figyelmbe kell venni, gondolom nem minden gép egyforma)
Tökmag helyett lenmagot is lehet használni, a kovásznak köszönhetően a kenyér tovább friss marad. Fagyasztásra alkalmas ez a kenyér.
|